Ο Σταυρός (ή Κάτω Σταυρός ή παλαιότερα Παραλία Σταυρού) είναι κωμόπολη στα ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης και αποτελεί την έδρα του Δήμου Βόλβης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο οικισμός είχε 3.285 κατοίκους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εγκατάσταση ομογενών και αλλογενών αλλοδαπών οικογενειών στον οικισμό. Απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Κτισμένος στους πρόποδες ορεινού συγκροτήματος, με υψηλότερο το όρος Σουγκλιάνι, σε υψόμετρο 80μ. και απόσταση 800μ. από τη θάλασσα, ο Άνω Σταυρός χαρακτηρίζεται από το θαυμάσιο κλίμα και την πανοραμική θέα που προσφέρει αιώνες τώρα στους κατοίκους του και τους επισκέπτες του.
Ο επισκέπτης αυτού του οικισμού έχει την ευκαιρία:

  • Να απολαύσει την πανοραμική θέα του Στρυμονικού κόλπου που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του και φτάνει μέχρι και το όρος Παγγαίο του Ν. Καβάλας.
  • Να τιμήσει τους αγωνιστές του οικισμού που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1916-1923, επισκεπτόμενος το Ηρώο.
  • Να περιπλανηθεί στο καταπράσινο δάσος που περιβάλλει στην αγκαλιά του τον οικισμό, προσφέροντας απλόχερα την πολύτιμη δροσιά του στην διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Να προσκυνήσει την παλαιά εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Δημήτριο, όπου σώζονται εικονίσματα και τοιχογραφίες από το 1842, να θαυμάσει το επιβλητικό, πυργοειδές καμπαναριό της, κτισμένο ήδη από το έτος 1870. Δίπλα της στέκει πλέον ο νεότευκτος ναός του Τιμίου Σταυρού, που καλύπτει τις αυξημένες πλέον ανάγκες των κατοίκων.
  • Να θαυμάσει τα παραδοσιακά, πέτρινα διώροφα σπίτια του οικισμού, δείγματα της περιβόητης μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
    Να απολαύσει την παραδοσιακή σκιερή πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στην οποία γίνονται εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Να δοκιμάσει τις θεσπέσιες λιχουδιές στις ταβέρνες του οικισμού, οι οποίες φημίζονται για την ποιότητα των φαγητών που προσφέρουν.
    Να επιλέξει την μορφή του καταλύματος που επιθυμεί, και να απολαύσει την ηρεμία που ο παραδοσιακός οικισμός του Άνω Σταυρού.

Πληροφορίες εδώ and εδώ