Τον 4ο π.Χ. αιώνα τα Στάγειρα ήταν μια μικρή πόλη της Χαλκιδικής, η οποία υπαγόταν στη δικαιοδοσία του βασιλιά της Μακεδονίας. Εκεί γεννήθηκε το 384 π.Χ. ο Αριστοτέλης που έμελλε να γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς Έλληνες φιλοσόφους της αρχαιότητας.

Οι πρώτες ανασκαφικές επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Aρχαίων Σταγείρων ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συνεχίστηκαν μέχρι τις μέρες μας φέρνοντας στο φως σημαντικότατα ευρήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικά πρόσφατο πρόγραμμα αναστήλωσης υπό την εποπτεία της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει πρόσβαση στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου σε τμήμα του τείχους που περιλαμβάνει κυκλικό πύργο και τον μεγάλο τετράγωνο πύργο.

Το «Άλσος του Αριστοτέλη» βρίσκεται σε ένα πάρκο με θέα τον κόλπο της Ιερισσού και φιλοξενεί τον αδριάντα του Αριστοτέλη και διαδραστικά όργανα που εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμα του μεγάλου Δασκάλου «Τα φυσικά».

Μην παραλείψετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας και με μία βόλτα στα Αρχαία Στάγειρα, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω.Τα Στάγειρα απέχουν από τη Θεσσαλονίκη 89χλμ. και είναι μια πολύ ωραία ιδέα και για ημερήσια εκδρομή! Για να πάτε περνάτε από την Αρναία, όπου και μπορείτε να μείνετε για φαγητό και βόλτα στην επιστροφή!

Πληροφορίες εδώ.

Ancient Stagira

Aristotle’s Park